Social Media:

Biografie

Waldo Mendoza. Cubaanse zanger. De laatste jaren heeft hij zich ontwikkeld tot de meest populaire Cubaanse artiest vooral door  zijn unieke stemgeluid in de romantische muziekgenre. Hij is lid geweest van het, door Pascual Cabreras geleid orkest Tumbao Habana, die vooral populaire Cubaanse muziek ten gehore brengt. 
 
Al op jeugdige leeftijd heeft hij zich laten inspireren door  de zangkunst en maakte hij deel uit van een clubje artiesten met dezelfde passie en heeft hij deelgenomen aan provinciale en nationale muziekfestivals voor beginners waarbij hij zich altijd kon verheugen op een ere plaats tussen de 3 beste zangers of troubadours.
 
Hij heeft zijn universitaire opleiding gevolgd aan de Instituto Pedagógico de Guantánamo waar hij zich specialiseerde tot componist van liederen in zijn eigen toegewijde stijl en wijze van uitvoering. Met medeleerlingen  heeft hij het eerste muziekgroepje van de universiteit opgericht, met als naam “Solidaridad”  daar de groep uit leerlingen met verschillende muzikale specialiteiten, bestond; met deze formatie hebben zij deelgenomen aan de Festivales de la FEU.
 
Rebel:
 
Een van zijn successen betrof zijn eigen compositie “Viviras feliz” waarmee hij vijf speciale prijzen heeft gewonnen op het Festival Nacional de la FEU gehouden in Matanzas in 1985. Een uitvoering van dit nummer, door Euclides Lomba, een Angoleense zanger met veel kennis van Cuba,  werd het meest gedraaide nummer op de zenders van Zuid Afrika.
 
Daarna kiest hij voor een andere richting en richt hij la Licenciatura en Educación Musical in el Instituto Superior Pedagógico Enrique José Varona, op. Ook de beweging van de supporters van el centro wordt hiervan een onderdeel en hij vormt de groep “Son Imagen” waarmee hij de grote prijs van het Festival National de la FEU, gehouden in Camaguey, wint. Daarna en  naar aanleiding van de gewonnen prijs, wordt de groep uitgenodigd voor het Festival Internacional van de organistatie die in Moskou plaats vindt.
 
Professionele loopbaan:
 
Na zijn universitaire studie gaat hij werken in de provincie Santiago de Cuba en richt hij de groep “La Idea”op. Met deze groep treedt hij regelmatig op in Europa ( Duitsland en Tsjechoslowakije). Daarna treedt hij op als solist in de show de La Maisson de Santiago de Cuba en in 1995 gaat  hij met deze show op toernee door Jamaica en de Bahamas.
 
Ook vormt hij de groep “Salsa Caracol” en met deze formatie treedt hij op in het Hotel Santiago y Santa Lucía. Met deze groep bezoekt hij Jamaica in 1997. Terug in Havana richt hij samen met Pascual Cabreras, de groep Tumbao Habana, op en het repertoire bestaat uiteraard uit diverse eigen composities.
 
Om de balada en de bolero te behouden van de ondergang, besluit hij om zijn muzikale loopbaan als solist te vervolgen waarbij hij wel gebruik maakt van academisch geschoolde mede muzikanten.
 
Discografie:
 
Bendito Tiempo. EGREM, 2005
 
Hojas del Alma. EGREM, 2010
 
Desde la Habana. EGREM, 2012
 
Prijzen
 
Premio de la Popularidad en Concurso Adolfo Guzmán 2007
 
Genomineerd voor Cubadisco 2010 met het album “Hojas del Alma”
 
Binnenkort verschijnt de DVD Concierto Hojas del Alma en el Karl Marx 2012
 
CUBADISCO 2013: Premium voor meest populaire Cubaanse zanger 2013